Translate

Svenska författarporträtt

VERNISSASAGE  lördag 30 oktober kl 17.00 

KGB (Kjellerås Galleri Bageri)  på SoFo Bageri & Konditori  Folkungagatan 58

”Kom till Stockholm när jag var 17 år. I min avgångsklass i Gävle fanns också Jan Düsing och Per Björn. Jan kom till Expressen och Björn till Aftonbladet. Fotokillen Biffen på FLT fixade in mig på Sallsteds Bildbyrå. Springpojke och lite mörksrums jobb. Lärde mig grunderna i kopiering. Gjorde kontakt  kopior på utgrävnmingen av skeppet Wasa, Ett år senare får jag ett mörkrumsjobb på Förenade Landsorts Tidningar. Lärde mig till kopist ganska så fort. 

Fick så chansen på helgerna fotografera lite fotboll och jippon. Så såg jag en annons. Kamera-Bild sökte en erfaren kopist. Kamera-Bild var på den tiden den kändaste och bästa bildbyrån där det fanns riktiga fotostjärnor. Där blev jag fort erkänd som en duktig kopist. Räddade många fotografers ofta så dåliga neg. 

Så går några år. 

Fotografen Åke Borglund ska börja som reporter på tidningen SE. Kamera-Bilds chef ville för första gången internt rekrytera en fototjänst. Så dom frågade mig om jag var intresserad. Men jag trivdes med att kopiera fotografier och blev verkligen bra på det. Rolf Broman som var den legendariska labb chefen sa ”nej, Brannäs vill vi inte bli av med”. Men Lucke ringde mig personligen, dubblade min lön och en ny Volvo 142, turkosfärgad. Jag fick ett prov år som inte går till fotohistorien kände jag. Men Lucke ringde och sa ”du kan börja på måndag”. Fick ett av dom legendariska skåpen nere hos fotograferna. Och fick Anders Engmans gamla kameror.

 Så var karriären  igång.1965 till 1985, fotograferade jag för Åhle´n & Åkerlund, alla veckotidningar. Under guld åren för deras veckotidningar reste jag jorden runt med otroligt duktiga journalister. Året Runt, Vecko-Journalen, Vecko-Revyn , Se, Husmodern, Min Värld, Tekniken Värld, Fib Aktuellt. Det fanns pengar och resurser för långa resor. 

Under min tid har jag nog fotograferat alla svenska författare, nästan alla skådespelare, och alla i sång och musikvärlden. Det var en enorm variation, men jag älskade det; att man aldrig visste vad man gjorde i morgon eller i vilket land man då var i. Vi var ett framgångsrikt gäng fotografer. 

Men så börja det läggas ned tidningar. 1985 upplöstes Kamera-Bild. Och jag  blev Frilans Fotograf med mina otroligt fina kontakter kvar. Så jag gjorde samma jobb som anställd men fick betalt per jobb. Och rik blev man. Hade en stor fin Studio på Strindbergsgatan. Fantastiska år med stadiga och bra uppdrag. Nu är jag 76 år, fotograferar fortfarande för att det är roligt. Är på Face Book med alla mina gamla bilder som uppskattas av många i min ålder som gillar hur sångarna, författarna och artisterna såg ut som unga”.